Masterclasses

Mythes over ouderenzorg ontkracht

'Dat de zorg een enorme groeimarkt is, is een mythe’ stelt Wine te Meerman, mede-auteur van het boek De vergrijzing voorbij en werkzaam bij bureau Berenschot. In de toekomst gaat het in de zorg juist veel meer om ambulant maatwerk in de wijk, dus zorg bij ouderen aan huis.

Wine te Meerman deed deze uitspraak tijdens de masterclass Strategisch personeelsbeleid die begin deze week door de Talentenpool werd georganiseerd voor directeuren en managers in de ouderenzorg.

Personeel met andere competenties

Spreker Klaas Hoeksema ging in op de gevolgen hiervan voor het personeelsbeleid. De omslag naar ambulante ouderenzorg betekent meer vraaggestuurde zorg. Hiervoor zijn medewerkers nodig die zelfstandig (in de wijk) kunnen werken, en die coördinerende taken en welzijnstaken kunnen uitvoeren. Een andere vraag naar de competenties van het personeel dus.

Scenarioplanning als oplossing

De ouderenzorg staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Niet alleen qua zorgverlening, ook als het gaat om strategisch personeelsbeleid. Terwijl maar weinig zorginstellingen hun personeelsplan voor de langere termijn op orde hebben. Guust Swarte liet de deelnemers aan de masterclass zien hoe ze dit kunnen oplossen met scenarioplanning.

Presentaties

Benieuwd naar de presentaties van deze masterclass?

Vraag ze gerust bij ons op!

Mail sebastiaan@detalentenpool.nl of bel (06) 371 93 120